Misiunea APCIAS este de a proteja și dezvolta mediul de afaceri din România precum și de a întări democraţia și statul de drept, prin promovarea colaborării și dialogului între societatea civilă și reprezentanții autorităților locale și europene. În îndeplinirea acestei misiuni, în cazul constatării încalcarii drepturilor companiilor sau ale cetățenilor angajați ai acestor companii, APCIAS va formula actiuni in justitie atat in mod independent cat și în sustinerea cauzelor potențialelor victime ale abuzurilor.

Pe plan operațional APCIAS va colabora cu Guvernul României, Parlamentul României, ministerele, BNR, organizațiile regionale și internationale, EU, CoE, UN, MEPs, FMI, Banca Mondiala și alte instituții internationale publice și private, pentru a dezvolta și întări capacitatea administrativă și pentru a dezvolta mediul economic din România protejând în aceeși măsura drepturile companiilor și drepturile cetățenilor angajați în mediul privat.

Pentru realizarea unui dialog constructiv referitor la problemele cu care se confruntă diferitele industrii, contăm pe sprijinul autoritatilor publice si pe implicarea companiilor locale și internaționale, dornice să participe activ la elaborarea deciziilor şi politicilor publice privind dezvoltarea mediului de afaceri.  

Misiunea noastră este considerată indeplinită în momentul realizarii controlului civic în privinţa funcţionării pe principii democratice a instituţiilor publice, scopul final fiind respectarea legii a statului de drept și eliminarea eventualelor abuzurilor instituționale care ar putea afecta dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri din România.

În realizarea acestei misiuni suntem călăuziti de Principiul nostru de bază, acela al non-partizanatul politic. Așadar, APCIAS nu va promova nici un fel de ideologie politică, partid, candidat, formaţiune politică sau coaliţie a acestora în activităţile sale.