APCIAS este dedicată consolidării democrației și statului de drept prin acțiuni menite să combată practicile anticoncurențiale și să promoveze un mediu de afaceri trasnparent și legal.
În ultima perioadă, APCIAS a fost sesizată cu privire la existența unor “societăți de cooperare”, de tipul “centrale de achiziții”, care funcționează pe piața românească. Aceste organizații, înființate pentru achiziționarea în comun a produselor destinate revânzării, negociază în interesul asociaților lor condiții comerciale cu furnizorii de bunuri și servicii.
Există însă o îngrijorare referitoare la legalitatea acestor structuri și a activităților lor. Membrii acestor societăți de cooperare sunt de multe ori societăți concurente pe piața din România. Prin intermediul acestor centrale de achiziții, toți asociații au acces la informații sensibile legate de prețuri și condiții comerciale ale concurenților, negocierile cu furnizorii fiind efectuate în comun prin intermediul societăților de cooperare.
Astfel, APCIAS a solicitat Consiliului Concurenței să își exprime punctul de vedere cu privire la trei aspecte cruciale:
- Legalitatea funcționării acestui tip de societăți sau asociații;
- Legalitatea desfășurării acestui tip de activități pe piața din România;
- Riscul ca negocierile “în comun” ale condițiilor comerciale, prin intermediul unei societăți de cooperare, să restrângă, împiedice sau denatureze concurența pe piața românească.
APCIAS și-a reiterat angajamentul de a fi un partener de dialog dedicat promovării unui mediu de afaceri legal în România, acest demers fiind este un exemplu concludent al rolului său esențial în apărarea intereselor mediului de afaceri din România și a determinării sale de a contribui la dezvoltarea unei piețe echitabile și transparente, în spiritul valorilor democratice și ale statului de drept.
Raspunsul Consiliului Concurentei poate fi vizualizat aici.