Skip to content

Demersul APCIAS privind protejarea drepturilor operatorilor economici in raport cu proiectul de act normativ – Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 105/2023 privind reglementarea modalităţii de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare

APCIAS a urmărit îndeaproape parcursul legislativ al Legii nr. 105/2023 privind reglementarea modalităţii de raportare a stocurilor la produsele agricole şi alimentare, precum și a metodologiei de colectare, centralizare şi prelucrare a datelor statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole şi alimentare, care a fost publicată in Monitorul Oficial nr. 321 din data de 18.04.2023.

Din cercetarea realizată de către Comitetul Științific al Asociației, din care fac parte specialiști în drept, membri marcanți ai mediului academic românesc, a rezultat că Legea nr. 105/2023 nu tratează o situație des întâlnită în contextul economic actual, motiv pentru care proiectul legislativ cu privire la normele metodologice de aplicare a legii în discuție, constituie un real subiect de interes pentru APCIAS.

In acest sens, in data de 22 mai 2023, APCIAS a transmis Ministrului Agriculturii un punct de vedere prin care semnaleaza faptul că Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 105/2023, nu asigură certitudinea juridică și nu elimină ambiguitățile sau interpretările contradictorii, pentru următoarele considerente:

Legea nr. 105/2023 instituie obligații în sarcina operatorilor economici din sectorul agroalimentar, respectiv producători agricoli, depozitari, procesatori la nivel național și comercianți, care dețin structuri de vânzare peste 400 mp.

Obligațiile instituite prin Legea nr. 105/2023 vizează raportarea stocurilor de produsele agricole și alimentare.

Proiectul Hotărârii pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 105/2023, definește la art. 2 lit. g) noțiunea de stoc ca fiind “ansamblu de produse agricole și/sau alimentare prevăzute în anexa la Lege aflat în evidențele contabile ale unui operator economic din sectorul agroalimentar, în ultima zi a lunii care precede data de 15 în care se face raportarea, sub formă de materii prime sau produse finite destinate producției, preparării, procesării, depozitării sau desfacerii, inclusiv cele achiziționate din import”.

Cum trebuie tratată situația în care un operator economic, în calitate de distribuitor ce achiziționează produse din import, are externalizat serviciul de depozitare către un alt operator economic?

Cele două acte normative, respectiv Legea nr. 105/2023 și proiectul de Hotărâre, nu reglementează situația expusă anterior, creând în spațiul economic incertitudine. Din interpretarea logică a legii și ținând cont de scopul acesteia, ar reieși faptul că depozitarii ar fi cei obligați la raportarea stocurilor de produse, însă având în vedere definiția stocului, dat fiind faptul că distribuitorul deține în contabilitate produsele respective, depozitarul nefiind proprietarul bunurilor în cauză, s-ar înțelege că obligația de raportare revine în sarcina distribuitorului.

APCIAS propune ca situația externalizării serviciului de depozitare să fie reglementată în mod expres prin Normele metodologice de aplicare, astfel încât operatorii economici care, deși dețin în contabilitate stocurile de produse, să fie exonerați de obligația raportării prin Sistemul Electronic de Raportare al Stocurilor de Produse Agroalimentare din România – SERSPAR.